Tips voor zorgpersoneel: Wat te doen bij droge handen of handeczeem? - MohsA Huidcentrum
Tips voor zorgpersoneel: Wat te doen bij droge handen of handeczeem? - Expertisecentrum voor huidkanker en Mohs-Chirurgie

Door de extra hygiënemaatregelen die wij moeten hanteren om veilig te kunnen werken in deze COVID-19 crisis, wordt er veel gevraagd van onze handen. Veelvuldig wassen en desinfecteren van onze handen is noodzakelijk, maar kan leiden tot een droge huid of zelfs ernstig handeczeem. De collega’s van de afdeling Dermatologie hebben daarom deze adviezen opgesteld, daarnaast bieden ze u de mogelijkheid tot een consult.

Hoe herkent u handeczeem?
De huid van uw handen is droog, rood en geïrriteerd en kan een jeukend of trekkend gevoel geven. Daarnaast kunnen er kloofjes of blaasjes aanwezig zijn. De klachten beginnen vaak op de handruggen, tussen de vingers of op de vingertoppen.

Wat kunt u hiertegen doen?
Gebruik regelmatig een vette handcrème om de klachten tegen gaan. Zorgmedewerkers met eczeem of die in de wintermaanden snel droge handen hebben, raden wij aan preventief een vette handcrème smeren.

Op veel afdelingen zal handcrème ter beschikking worden gesteld. Wanneer u thuis bent, probeer dan uw handen zo veel mogelijk te ontzien door handschoenen aan te trekken bij huishoudelijke taken met watercontact. Smeer ook dan uw handen regelmatig in met een vette handcrème (verkrijgbaar bij apotheker en drogist).

En wat als dit onvoldoende is?
Als u ondanks het smeren met een vette handcrème klachten blijft houden die je hinderen in het uitoefenen van je werkzaamheden in de zorg, neem dan contact op met de collega’s van de afdeling Dermatologie. Zij bieden u een consult (al dan niet op afstand) met directe adviezen over de voor u beste behandeling.

Consult aanvragen
Wilt u graag een consult aanvragen bij de afdeling Dermatologie? Vul dan onderstaande vragen helemaal in. Kopieer de vragen en mail deze – inclusief een foto van uw handen – naar: info@mohsa.nl
Wanneer u ons eerst een e-mail stuurt met het verzoek tot mailen via een beveiligde mailomgeving (AVG-veilig), ontvangt u van ons een code waarmee u de door u ingevulde vragen, op een beveiligde manier in kunt sturen.

Naam
Geboortedatum
Adres:

Aard van de klachten:

Klachten sinds:

Roodheid (ja/nee):

Jeuk (ja/nee):

Schilfering (ja/nee):

Bekend met contactallergieën (denk aan cosmetica, zalven, conserveermiddelen):

Bijzonderheden in voorgeschiedenis:

Bekend met hooikoorts, astma of eczeem: