Behandelingen

 

Acnetherapie

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen, die veelal wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Acneklachten kunnen ook na de puberteit ontstaan. Het behandelen van acne is aan te raden om zo schade aan de huid en littekens te voorkomen. Het doel van een acnebehandeling is om de vorming van mee-eters en puistjes onder controle te krijgen en de door acné ontstane huidschade zoals een grove huidstructuur, vlekjes, roodheid en littekens zoveel mogelijk te herstellen. Indien nodig kunnen de acnébehandelingen gecombineerd worden met aanvullend medicatie via de huisarts of dermatoloog. Afhankelijk van het soort acne, de ernst, eventueel medicatiegebruik en uw persoonlijke voorkeuren wordt er een individueel behandelplan worden opgesteld.

De behandeling
Een standaard acnebehandeling bij MohsA huidcentrum bestaat uit het reinigen van de huid, waarbij blackheads (mee-eters) en whiteheads (gesloten talgbultjes) worden verwijderd. Eventuele ontstekingen worden zorgvuldig met een naaldje aangeprikt en uitgedrukt zonder dat er littekens ontstaan. Door het tijdig verwijderen van mee-eters, wordt voorkomen dat er “nieuwe” puistjes ontstaan. Afhankelijk van uw huidconditie en wensen kan de standaard acnebehandeling worden uitgebreid met chemische peelings of microneedling. In sommige gevallen is het zelfs voldoende om alleen chemische peelings of microneedling toe te passen. Naast behandelingen in de praktijk, geeft de huidtherapeut u ook een passend advies voor de dagelijkse verzorging van uw huid.

Vergoeding
Acnetherapie is niet opgenomen in de basisverzekering, maar wordt bij een aantal zorgverzekeraars wel via een aanvullende verzekering vergoed. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Camouflagetherapie

Bepaalde huidaandoeningen met kleurafwijkingen, kunnen als storend worden ervaren doordat deze opvallend zijn. Soms zijn deze huidaandoeningen niet te genezen of is behandeling niet gewenst. Camouflagetherapie is een geschikte manier om kleurverschillen te camoufleren, niveauverschillen in de huid zullen zichtbaar blijven.

De behandeling
Tijdens de behandeling wordt gezocht naar de kleur camouflage die het best bij uw huid past. Dit kan één kleur zijn, maar ook een combinatie (mengsel) van twee verschillende kleuren. Nadat de juiste kleur is bepaald, leert de huidtherapeut u de techniek van het aanbrengen van het camouflageproduct. Vervolgens kunt u het camouflageproduct zelf (dagelijks) aanbrengen.

Vergoeding
Camouflagetherapie is niet opgenomen in de basisverzekering, maar wordt bij een aantal zorgverzekeraars wel via een aanvullende verzekering vergoed. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Chemische peelings

Vloeistoffen bestaande uit natuurlijke zuren zoals melkzuur, salicylzuur en glycolzuur, worden ook wel chemische peelings genoemd. Ze hebben het vermogen om dode huidcellen te verweken, waardoor deze sneller afschilferen. Zo stimuleren we de huid om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. Met peelings pakken we huidproblemen aan of verbeteren we de huidconditie.
Er bestaan verschillende soorten peelings, met ieder hun eigen werking. Zo zijn er peelings die pigmentvlekken verminderen, ontstekingen bij acne verhelpen, talgproductie remmen of zelfs de aanmaak van bindweefselvezels stimuleren ter verbetering van de huidstructuur.

De behandeling
De behandeling wordt gestart met het reinigen van uw huid, waarna de peeling met een gaasje op de huid wordt aangebracht. De peeling geeft doorgaans een prikkelend/brandend gevoel, dit verdwijnt snel zodra de peeling weer is verwijderd. Vervolgens worden een kalmerende crème en zonnebrandcrème aangebracht.
De eerste dag na de behandeling kan uw huid rood zijn. Na 1-3 dagen kan uw huid gaan vervellen, dit kan 5 tot 7 dagen aanhouden. De mate van vervelling varieert per type peeling en treedt niet altijd op. Indien gewenst mag de huid gecamoufleerd worden met speciaal daarvoor geschikte camouflage. Er zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

Vergoeding
Het ondergaan van een chemische peeling is niet opgenomen in de basisverzekering, maar wordt bij een aantal zorgverzekeraars wel via een aanvullende verzekering vergoed. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Cryotherapie

Cryotherapie is een behandeling die werkt door middel van bevriezing van weefsels met als doel diverse huidaandoeningen te vervlakken en minder zichtbaar te maken. Door het plaatselijk bevriezen van de huid sterven de huidcellen af. Daar komen vanzelf nieuwe cellen voor in de plaats.

De behandeling
Tijdens de behandeling wordt de vloeibare stikstof vanaf een paar millimeter afstand loodrecht op het te behandelende gebied gespoten. Dit duurt maar een aantal seconden.
Na de behandeling kleurt de huid rood en zal een lichte zwelling vertonen. De dagen erna kan de behandelde huid donkerrood tot bruin kleuren.
In veel gevallen is 1 behandeling al voldoende om het gewenste resultaat te behalen. Afhankelijk van de indicatie kan een vervolg behandelingen nodig zijn.

Vergoeding
Deze behandeling wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Curettage

Naarmate we ouder worden ontstaan er vaak ontsierende onregelmatigheden op onze huid, zoals steelwratjes en goedaardige verhevenheden. Maar ook als we jong zijn, kunnen er onregelmatigheden zoals gerstekorrels voorkomen. Curettage is een doeltreffende en vrijwel pijnloze behandeling die direct resultaat biedt.

De behandeling
Curettage is het met een curette (een steriele scherpe ring) verwijderen van goedaardige huidafwijkingen die boven het niveau van de huid uitsteken, of als het ware “op” de huid liggen. Na de behandeling blijft een licht schaafwondje over, die geneest met een korstje. Later is er, net als bij een gewone schaafwond, niets of bijna niets meer van te zien.

Vergoeding
Deze behandeling wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Huid- en productadvies

Heeft u vragen over uw huid of huidverzorging, maak dan een afspraak bij ons voor huid- en productadvies op maat. Wij kijken samen met u naar uw leefstijl, wensen en huidtype. Zo kunnen wij u adviseren op het gebied van zonbescherming, huidverzorging en huidverbetering.

Vergoeding
Het krijgen van huid- en productadvies wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor een uitgebreid consult betaalt u slechts de intake kosten. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Licht- en lasertherapie

Licht- en lasertherapie zijn effectieve behandelmethoden om ontsierende bloedvaatjes, pigmentvlekken, ongewenste haargroei en reliëf verschillen in de huid sterk te verminderen. Bij MohsA Huidcentrum werken we met de professionele lasersystemen van Dalton Medical.

De behandeling
De werking van licht (IPL)- en laserbehandelingen zijn berust op lichtenergie. De warmte die hierbij ontstaat wordt doelgericht in de huid gebruikt om bijvoorbeeld haarzakjes kapot te maken, pigmentvlekken te verminderen, gesprongen vaatjes op te ruimen en de huid te verjongen. In ons huidcentrum behandelen we met de Nordlys, een veelzijdig platvorm voor diverse laser en IPL behandelingen.

Vergoeding
Het ondergaan van een licht (IPL)- of laserbehandeling is niet opgenomen in de basisverzekering. Een aantal zorgverzekeraars vergoed deze behandelingen, afhankelijk van de te behandelen indicatie, wel via een aanvullende verzekering. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Littekentherapie

Een litteken is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van een diepe huidverwonding en kan op verschillende manieren zorgen voor ongemak. Littekentherapie kan op verschillende wijzen worden toegepast. De keus van de therapie is afhankelijk van het soort litteken.

De behandeling
Een verkleefd litteken kan door middel van littekenmassage worden behandeld. De huidtherapeut past verschillende massagetechnieken toe, gericht op het verbeteren van de doorbloeding en elasticiteit in het beschadigde weefsel. Het litteken wordt hierdoor dunner, soepeler en minder zichtbaar. Tevens heeft littekenmassage ook een positieve uitwerking op klachten als jeuk, pijn, roodheid en verdikking van een litteken.
Naast littekenmassage kunnen ook siliconenpleisters of siliconengel een uitkomst bieden in de behandeling van littekens. Uw litteken kan vlakker, zachter, soepeler en minder zichtbaar worden. En de jeuk kan ook verminderen. De pleisters en gel worden langere tijd (tenminste 3 maanden) op het litteken gedragen.
Een ingetrokken litteken kan aanvullend worden behandeld met lymfetape. Bij de techniek van het plakken wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort “liftende werking” heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de onderhuid, waar structuren liggen als bloed- en lymfevaatjes, maar ook zenuwuiteinden. De lymfestroom wordt gestimuleerd en de zenuwpijn wordt verminderd.
Andere behandelingen die ingezet kunnen worden bij littekens zijn: camouflage therapie, chemische peelings, microneedling en licht-laser behandelingen.

Vergoeding
Littekentherapie is niet opgenomen in de basisverzekering, maar wordt, afhankelijk van de gekozen therapie, bij een aantal zorgverzekeraars wel via een aanvullende verzekering vergoed. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Microneedling

De Dermapen, de nieuwste techniek op gebied van microneedling, is een effectieve en veilige methode voor huidverbetering en huidvernieuwing. Behandeling met de Dermapen is een effectieve manier om de huid in de diepte te vernieuwen en verfraaien zonder de opperhuid te beschadigingen. Deze behandeling is bedoeld ter behandeling van pigmentproblemen en acnelittekens. Ook is deze behandeling geschikt voor cosmetische doeleinden, zoals de huid verbeteren ten aanzien van fijne lijntjes.

De behandeling
De dermapen bevat minuscule naaldjes die door middel van vibratie, kleine kanaaltjes in de huid vormt, die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Deze ‘schade’ triggert de huid om nieuwe collageen- en elastinevezels aan te maken. Na een aantal behandelingen merkt u al dat de huid steviger en gladder is. Acne(littekens) en oppervlakkige rimpels verminderen geleidelijk. De celdeling krijgt een enorme boost, waardoor oude cellen afschilferen in de weken na de behandeling. Gezonde nieuwe cellen worden versneld aangemaakt. De hoornlaag (bovenste huidlaag) wordt weer dun, zoals deze hoort te zijn en er is een kleinere kans op verstoppingen door talg. Teveel aan pigment, bij bijvoorbeeld ouderdomsvlekken, welke zich in de bovenste huidlagen bevinden, verdwijnt of vervaagd. Dit komt ook door de versnelde afschilfering van de hoornlaag. Er zijn meerdere behandelingen nodig voor het verkrijgen van een optimaal behandelresultaat.

Vergoeding
Mircroneedling is niet opgenomen in de basisverzekering. Een aantal zorgverzekeraars vergoed deze behandelingen, afhankelijk van de te behandelen indicatie, wel via een aanvullende verzekering. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Oedeemtherapie

Oedeem is een opeenhoping van vocht in één of meerdere lichaamsdelen en wordt voornamelijk gezien in armen en benen. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Tot oedeemtherapie behoren verschillende behandelmethodes: manuele lymfedrainage, zwachtelen en lymfetaping, die afzonderlijk of in combinatie met elkaar worden toegepast.

De behandeling
De behandeling van oedeem verloopt in 2 verschillende fases: een beginfase en een onderhoudsfase. In de beginfase speelt vermindering van oedeem de belangrijkste rol. Behandeling vind plaats tot het oedeem zo volledig mogelijk is verdwenen is.
De behandeling bestaat uit manuele lymfedrainage worden verschillende massagetechnieken toegepast, om het lymfesysteem te activeren. Op deze manier wordt het oedeem naar bepaalde delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vaak wordt er in dezelfde behandeling gezwachteld of lymfetape aangebracht, om het bereikte resultaat vast te houden. Een therapeutisch elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem stabiel is.
Gedurende de onderhoudsfase wordt een therapeutisch elastische kous of ander hulpmiddel gedragen en zal de huidtherapeut u begeleiden in zelfmanagement om de behandelingen zo ver mogelijk af te bouwen.

Vergoeding
Vergoedingen voor oedeemtherapie zijn onderverdeeld in chronisch en niet-chronisch, afhankelijk van de indicatie. Indien u recht heeft op vergoeding, kan een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk zijn. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om te zien waar u recht op heeft. Zie onze prijslijst voor de tarieven.

Chronisch
Bij oedeem als gevolg van schade aan het lymfesysteem, worden de eerste 20 behandelingen uit het aanvullende pakket vergoed. Het is mogelijk dat uw aanvullende verzekering niet de volledige 20 behandelingen vergoed, in dat geval komen de niet vergoede behandelingen voor uw eigen rekening. Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen vergoed uit het basispakket. Hier betaalt u dus alleen het wettelijk verplicht eigen risico over.

Niet-chronisch
De behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Vaak worden uit dit potje ook de fysiotherapie behandelingen betaalt. Indien u hier geen aanvullende vergoeding of een beperkte vergoeding voor heeft, dan komen de behandelingen voor uw rekening.

Wondverzorging

Er zijn veel soorten wonden te onderscheiden, denk aan brandwonden, doorligwonden (decubitus), open been (ulcus cruris), operatiewonden of wonden bij diabetes.
De huidtherapeuten van MohsA Huidcentrum richten zich voornamelijk op de wondzorg bij een open been (ulcus cruris) of operatiewonden.

De behandeling
De aard van wondbehandeling is afhankelijk van het soort wond. Over het algemeen geld dat een wond eerst schoon moet zijn voordat genezing kan optreden. Als de wond schoon is, zal door het kiezen van een goede wondbedekker, eventueel in combinatie met zwachtelen, de wond langzaam dichtgroeien vanuit de wondranden. Bij MohsA Huidcentrum werken we met een team van dermatologen, huidtherapeuten, verpleegkundigen en doktersassistentes waardoor we u de beste zorg kunnen bieden.

Vergoeding
Wondzorg zal altijd plaatsvinden op verwijzing van uw huisarts of medisch specialist. De behandeling wordt (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar.