Droge handen door het wassen, 28-4-2020 - MohsA Huidcentrum
Droge handen door het wassen, 28-4-2020 - Expertisecentrum voor huidkanker en Mohs-Chirurgie

Op dit moment is een goede handhygiëne extra belangrijk wegens het coronavirus. Het RIVM adviseert vaker de handen te wassen met water en zeep of gebruik te maken van een desinfectiemiddel.

Wat gebeurt er met de handen?

Het wassen en het desinfecteren van de handen verwijderd vuil en bacteriën. Ook het natuurlijke vette beschermlaagje op de huid wordt aangetast door het wassen. Dit laagje biedt bescherming tegen weersinvloeden, bacteriën, schimmels en gisten. Tevens dient dit beschermlaagje als barrière om vocht vast te houden in de huid. Door het vele wassen kunnen je handen daarom uitdrogen, waardoor er schilfertjes en uiteindelijk pijnlijke kloofjes kunnen ontstaan.

 

Als dermatologen en huidtherapeuten zien we regelmatig dat droge handen kunnen verergeren en over kunnen gaan in handeczeem, contactallergisch eczeem of zelfs een huidinfectie. Om dit te voorkomen is een goede verzorging daarom erg belangrijk!

 

Hoe kan je uitdroging van de handen tegengaan?  

Droog je handen na het wassen goed af en laat ze niet aan de lucht drogen. Ook is het verstandig om je handen droog te deppen in plaats van te wrijven. Door wrijven maak je de huid kwetsbaarder.

Smeer je handen meerdere keren per dag in met een vette basiscrème of zalf. Deze crème zorgt voor een bescherming van de huidbarrière, waardoor de huid meer vocht kan vasthouden. Probeer dit na iedere wasbeurt en ’s avonds voor het slapen gaan te doen, zodat de huid dan de gelegenheid krijgt om te herstellen.

Gebruik bij het afwassen of schoonmaken handschoenen om de handen te beschermen tegen agressieve schoonmaakmiddelen.

Voor meer tips of preventieve maatregelen om droge handen en eczeem te voorkomen kunt u via info@mohsa.nl contact opnemen met een van onze huidtherapeuten. De huidtherapeuten van MohsA geven in deze tijd advies om handeczeem tegen te gaan! Mocht blijken dat er toch sprake is van handeczeem kan er een (digitaal) consult bij de dermatoloog plaatsvinden.