Cosmetische dermatologie - MohsA Huidcentrum
Cosmetische dermatologie - Expertisecentrum voor huidkanker en Mohs-Chirurgie

Cosmetische dermatologie

Het onderdeel van MohsA voor dermatologische cosmetische behandelingen/ dermatologische cosmetiek.

Wij zijn vooral gespecialiseerd in de cosmetische behandelingen die niet of niet meer binnen de zorgverzekering in Nederland vallen. Onze dermatologische specialisten zijn voortdurend in ontwikkeling om de uiteenlopende vormen van cosmetische behandelingen zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten. De dermatologen van MohsA werken alleen met wetenschappelijk bewezen effectieve en vooral ook veilige producten.

MohsA beschikt in het verlengde van de dermatologen over een team van verpleegkundigen en huidtherapeuten die ondersteunend en aanvullend zorgen voor een effectieve pijnloze behandeling en een optimaal cosmetisch resultaat.

MohsA legt de nadruk op dermatologische en cosmetische zorg met zeer beperkte wachtlijsten (maximaal zeven dagen), een prettige bejegening als mens binnen een gastvrije omgeving.

De dermatoloog van MohsA zal met u in het eerste gesprek doornemen wat uw wensen zijn, wat de behandelopties voor u zijn en welk resultaat te verwachten is. Het behandelplan wordt met u samen opgesteld en daarbij zullen de kosten worden besproken. De prijzen in de tarievenlijst geven een indruk, bij uitgebreide behandelingen wordt een persoonlijk plan gemaakt.

De behandelingen die worden ingezet bij MohsA cosmetische dermatologie zijn onder andere

 • Sclerocompressietherapie, flebectomie volgens Muller
 • Cryotherapie (bevriezen met stikstof)
 • Laserbehandelingen
 • Botuline toxine (Azzalure®, Dysport®)
 • Fillers (Restylane®)
 • Curettage, shave excisie en standaard excisie

Behandelingen

Laserbehandelingen

Wat is het?

LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser zendt licht uit van 1 bepaalde golflengte. Er bestaan vele verschillende lasers, elk met hun eigen golflengte, geschikt voor een speciaal doel en resultaat.
MohsA werkt met een Vaatlaser (Candela™ VBeam Perfecta) en een Ablatieve Co2 / Fraxel laser (Candela™Co2re).

Vaatlaser

Een van de meest gebruikte vaatlasers is de Pulsed Dye Laser (PDL). Deze laser kan verwijde vaatjes in de huid behandelen. Zoals bij een wijnvlek, couperose, rosacea, spider naevi etc.

Effect Vaatlaser

 • de opperhuid wordt niet beschadigd, het laserlicht passeert de opperhuid.
 • te wijde bloedvaten in de lederhuid worden vernietigd

Mogelijke bijwerkingen Vaatlaser

 • Geringe pijn; plaatselijke verdoving is in het algemeen niet nodig.
 • Blauwe vlekjes. Dit zijn kleine bloeduitstortingen, die in 1 tot 2 weken weer verdwijnen.
 • Pigmentverschillen, daarom wordt geadviseerd tot 6 weken na de behandeling niet in de zon/ onder de zonnebank te gaan.
 • Littekens ten gevolge van behandeling van de bloedvatlaser zijn zeldzaam.

Ablatieve laser

Een ablatieve laser (verdampende laser) kan zeer nauwkeurig dunne laagjes huid verwijderen. Deze apparaten zijn derhalve te gebruiken bij oneffenheden van de huid, zoals littekens, beginnende huidkanker, maar ook bij rimpels en verouderingsverschijnselen van de huid.

De ablatieve laser met Fraxel maakt gefractioneerd kleine gaatjes in de huid. Dit geeft mooie resultaten, is minder pijnlijk en heeft minder bijwerkingen. De ablatieve Fraxel laser wordt daarom steeds vaker gebruikt.

Effect Ablatieve laser

 • Er ontstaat een schaafwondje
 • De behandeling is pijnlijk en gebeurt mbv verdovende crème, evt aangevuld met plaastelijke verdoving.

Mogelijke bijwerkingen Ablatieve laser

 • Pigmentverschillen, daarom wordt geadviseerd tot 6 weken na de behandeling niet in de zon/ onder de zonnebank te gaan.
 • Roodheid, vooral de eerste weken
 • Wondinfectie
 • Gerstekorrels en voorbijgaande acne

Overmatig transpireren

Wat is het?

De medische term voor overmatig zweten of transpireren is hyperhidrosis. Zweten is een normale lichaamsfunctie, waarmee overmatige warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Door verdamping van het zweet wordt de huid afgekoeld. Het zweten neemt toe bij lichamelijke inspanning, emoties of bij het eten van sterk gekruid voedsel. Bij sommige mensen is de zweetproductie zo hoog dat men hiervan hinder ondervindt in het dagelijkse leven. De gebieden waar hyperhidrosis het meest voorkomt zijn de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van hyperhidrosis is meestal niet bekend. Men spreekt dan van idiopathische hyperhidrosis. Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen.

Behandeling

Indien het plaatselijk aanbrengen van middelen tegen hyperhidrosis niet helpt, kan een behandeling met botuline injecties uitkomst bieden.

Botuline injecties (Botox)

Botuline toxine blokkeert de zweetafscheiding. Het is een stof die geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar spier en bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Door de zenuwblokkade houden de zweetklieren op met het aanmaken van zweet. Botulinetoxine wordt met kleine injecties in de huid gespoten op de plaatsen waar sprake is van hyperhidrosis. Het effect is tijdelijk, na 3-6 maanden is het uitgewerkt en zal de behandeling herhaald moeten worden.

Spataderen

Wat zijn het?

Een spatader is een ader die verwijd is en daardoor duidelijk zichtbaar is op de huid, of voelbaar is onder de huid. Spataderen zijn meestal blauw doorschemerend en kronkelig, en zitten vooral aan de benen.

Klachten

Spataderen veroorzaken vaak helemaal geen klachten. Veel mensen zullen de aanwezigheid van spataderen als storend of lelijk ervaren. Spataderen nemen in de loop der jaren meestal geleidelijk in ernst toe.

Onderzoek

Kleine oppervlakkige cosmetisch storende spataderen zijn eenvoudig te herkennen.
Als er grotere spataderen zijn dan is er aanvullend onderzoek nodig met een duplex (echo-doppler). Spataderen aan de buitenkant van het been kunnen namelijk het gevolg zijn van lekke kleppen in de diepte.

Behandeling

Dit wordt bepaald aan de hand van de bevindingen tijdens het onderzoek. Als u alleen kleine spataderen hebt aan de buitenkant van het been, dan is wegspuiten (scleroseren) de beste oplossing.

Scleroseren (inspuiten van spataderen)

Bij scleroseren worden de spataderen ingespoten met een irriterende vloeistof (aethoxysclerol). Deze stof veroorzaakt een ontstekingsreactie van de vaatwand. Vervolgens gaat er een drukverband (compressieverband) of een elastische kous omheen waardoor de vaatwanden tegen elkaar aan worden gedrukt. De beschadigde vaatwanden plakken vervolgens aan elkaar en het vat zicht dicht.

Muller procedure (ambulante flebectomie)

De Muller procedure is bedoeld voor grote zijtak spataderen die oppervlakkig gelegen zijn. De spatader wordt afgetekend. Onder lokale verdoving door middel van injecties met verdovingsvloeistof worden kleine sneetjes gemaakt naast het vat. Vervolgens wordt met een haakje de spatader naar buiten getrokken. De sneetjes genezen heel mooi. Om bloeduitstortingen tegen te gaan wordt een drukverband aangelegd.

Uw spataderen

Uw huisarts kan u verwijzen voor het onderzoek van de spataderen, dit valt binnen de basisverzekering. Het staat u ook vrij om zelf een afspraak te plannen, dan valt dit in de Niet Verzekerde Zorg.

Storende moedervlekken

Wat is het?

Moedervlekken kunnen soms wat dikker zijn, als een bultje. Ze zijn meestal onschuldig. Vaak vinden mensen ze wel storend, vooral als deze in het gezicht voorkomen, of op plaatsen waar kleding schuurt.

Behandeling

De moedervlekken die zich uiten als een bultje en er in principe goedaardig uit zien kunnen oppervlakkig van de huid worden verwijderd met een shave-excisie. Er ontstaat dan een schaafwondje dat meestal geneest zonder litteken. De cellen die dieper in de huid zitten blijven bij deze behandeling aanwezig en kunnen in de loop van de jaren opnieuw een bultje vormen.
De moedervlekken kunnen ook volledig in de diepte worden verwijderd met een excisie. De moedervlek wordt dan tot in het vet verwijderd waarna de huid wordt gehecht. Er ontstaat een klein litteken.

Microscopisch onderzoek

De richtlijn Melanoom stelt dat alle gepigmenteerde plekjes/ bultjes moeten worden opgestuurd voor histologisch onderzoek onder de microscoop. Ook als de moedervlekken om cosmetische redenen worden verwijderd. MohsA werkt volgens de richtlijnen en houdt zich dus ook aan deze regel. Uw moedervlek zal dus opgestuurd worden voor dit onderzoek zodat ook u zeker weet dat er geen kwaadaardigheid speelt. Dit verklaart een groot deel van de kosten die bij de behandeling horen.

Ouderdomswratjes en Steelwratjes

Wat is het?

Ouderdomswratjes komen veel voor en zijn goedaardig. Ze zijn vaak geel-bruin verkleurd, soms zelfs bijna zwart. De afwijkingen komen vooral voor op de slapen en op de romp.

Steelwratjes zijn goedaardige huidkleurige gezwelletjes die voorkomen op plaatsen waar de huid onderhevig is aan wrijving (oksels, liezen, onder de borsten, hals en oogleden).

Behandeling

De ouderdomswratjes worden oppervlakkig verwijderd door een shave behandeling.
De steelwratjes worden verwijderd met een mesje of schaartje.
Beide behandelingen zijn vrijwel pijnloos, en kunnen bijna altijd zonder verdoving worden uitgevoerd. Aanvullend onderzoek is bij deze afwijkingen niet nodig.